Als we het hebben over de gevaarlijk huidaandoeningen is één ervan het Melanoom
Een melanoom ontwikkeld zich uit pigmentcellen en is een zeer kwaadaardige vorm van kanker. Per jaar worden er in Nederland 1600 gevallen van melanomen per jaar gediagnosticeerd. Er is de laatste 15 jaar een enorme toename van deze vorm van huidkanker. Men denk dat de vakanties naar warme oorden die toenamen in de jaren 70 en 80 hier onder andere debet aan zijn. Vaak verbranden door de zon in onze jeugd leidt vaak tot zonneschade op latere leeftijd. Dan hebben we het niet alleen over het melanoom, maar ook actinische keratose, lentigo solaris en andere pigmentvlekken.
Maar het melanoom is zo gevaarlijk omdat deze zich kunnen uitzaaien. In de medische wereld worden uitzaaiingen ook metastasen genoemd. In eerste instantie gaan die uitzaaiingen naar het lymfeklieren. Vandaaruit kunnen ze zich verder verspreiden door het lichaam.
Het is moeilijk het verschil te zien tussen een gewone pigmentvlekjes, dit moet altijd door een arts bekeken worden. Laat het altijd aan je huisarts zien als je ergens over twijfelt. Maar zelf kunnen we ook een plekje beoordelen waar we toch zorgen over hebben. Er is namelijk een ABCDE – regel
- Asymmetrie: de ene helft van de vlek of moedervlek heeft een andere kleur of vorm dan de andere helft.
- Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Dit is een belangrijke indicatie!!
- Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.
- Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter.
- Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Evolving is ook elevatie, dus komt de vlek ophoog, ga je hem voelen.Herken je één of meer van deze kenmerken ga dan naar je huisarts.
Wil je graag even overleggen. Vraag het gerust aan Thilda. - Afbeelding: kanker.nl
Wondroos, belroos, Erysipelas of cellulitis
Verwar cellulitis niet met de sinaasappelhuid op je bovenbenen, dat heet cellulite. In dit geval is cellulitis onderstaande aandoening.
Plotseling rode gezwollenheid aan benen, romp, armen en gezicht. Soms pijnlijk. Omdat het om een ontsteking gaat op een groot gebied op het lichaam kun je daar goed ziek van zijn.
Niet alleen de huid maar ook het onderhuids vetweefsel is soms ontstoken. De oorzaak is een bacteriële infectie (meestal een stafylokokken of streptokokken) die door een beschadiging in de huid binnen gekomen is. Dit noemen we een Porte d’entrée.
Deze aandoening valt onder het kopje gevaarlijke huidaandoeningen omdat het onbehandeld kan leiden tot trombose, hersenvliesontsteking, nierontsteking, abcessen en bloedvergiftiging.
Meestal wordt een erysipelas behandeld met antibiotica. Is er ook sprake van vocht in de benen, dan moet het meestal gezwachteld worden om het vocht weer uit de benen te krijgen. Dit is noodzakelijk voor de genezing en zorg ervoor dat het been minder pijnlijk is.
Koortslip
Een koortslip is zeer besmettelijk. De oorzaak is het virus herpes labialis (lippen).Dit virus blijft levenslang bij je. Vaak bij het verlies van weerstand komt er een blaasje rond de lippen dat jeukt brand, tintelt en pijn doet. Je kunt je weerstand verliezen door zonlicht, ziek zijn, medicatie, stress, vermoeidheid enz. Na een paar dagen droogt het blaasje weer op en verdwijnt binnen 10 dagen.
Pasgeboren baby’s (jonger dan 1 maand)
Het herpes labialis virus is zo gevaarlijk omdat het bij pasgeboren baby’s ernstig ziek kunnen worden na contact met het herpesvirus. Ze kunnen een ontsteking van de hersenen krijgen. De baby kan hieraan overlijden. Maar ook kwetsbaren volwassenen kunnen ziek worden. Blijf dus uit de buurt van baby’s en kwetsbaren als u een actief koortsblaasje hebt.