Wanneer je op deze blog hebt geklikt is de kans groot dat jij verbrand bent door de zon en zoekt naar een oplossing. Vervelend! Want hoewel de zon natuurlijk heerlijk is, is een verbrand lichaam of gezicht geen pretje. Wij vertellen je wat helpt wanneer je een verbrande huid hebt en hoe je dit de volgende keer kunt voorkomen!
Hoe ziet een door de zon verbrande huid eruit?
Wanneer je huid is verbrand door de zon, heb je te lang onbeschermd in de zon gezeten. De schadelijke uv-stralen van de zon hebben je huid dan beschadigd. Ook kan zonschade veroorzaakt worden door bijvoorbeeld de zonnebank.
Een verbrande huid door de zon onderscheiden we op vier niveaus:
-
Eerstegraads verbranding. Er is zes tot vierentwintig uur na blootstelling aan de zon lichte roodheid op de huid te zien. De hersteltijd is één tot drie dagen.
-
Tweedegraads verbranding. Je huid is vurig, warm en pijnlijk. Je merkt dit na twee tot twaalf uur na blootstelling aan de zon. De verschijnselen zijn na drie dagen weggetrokken na een lichte vervelling en laat een tijdelijke pigmentatie achter.
-
Derdegraads verbranding. Je kunt er niet omheen: een felrode, tot roodblauwe, gezwollen en zeer pijnlijke huid. Vanaf dag vier vervelt het hele verbrande gebied en laat een langdurige verkleuring en oneffenheden achter.
-
Vierdegraads verbranding. Er ontstaan blaasje op de huid, gevolgd door vervelling en vlekkerige pigmentatie.
Naast de zichtbare tekenen van zonverbranding op de huid, kun je ook last krijgen van misselijkheid, koorts, hartkloppingen en hoofdpijn.